VÅR HISTORIA
Maskinsektionen är en anrik sektion som grundades kl. 19:15 den 15 november år 1910. Sektionen är en av de sex ursprungliga sektionerna som tillsammans grundade Tekniska Högskolans Studentkår. Vid denna tidpunkt var utbildningen i maskinteknik på KTH tre år (eller fyra för extra flitiga studenter) och hade 85 studenter.
Sedan år 2003 tillhör även civilingenjörsutbildningen inom Design och Produktframtagning Maskinsektionen. Idag studerar sammanlagt ungefär 1800 studenter någon av sektionens två Civilingenjörsprogram.
Sedan starten 1910 har många traditioner byggts upp på Maskinsektion. Sången och fanan har blivit sektionens främsta kännetecken.
Sektionens ursprungliga fana visades för första gången upp i samband med KTH:s 100 års jubileum 1927. Den fana som används idag är från 2017.
Sångboken, alla maskinares käraste ägodel, debuterade samma år som fanan. Sedan dess har den givits ut i många upplagor. Sångboken har en given plats i innerfickan (närmast hjärtat) på sektionens officiella plagg, B-fracken. Senaste upplagan av sångboken är från 2024.
Sektionens officiella plagg, B-fracken togs i bruk i början av 1900-talet. Vid den tiden bar man givetvis frack vid alla festliga tillfällen och för att inte förstöra den fina fracken använde man en mer sliten B-frack vid mer informella tillställningar.
Frackens rygg pryds av vårt kära Standard-M, Maskinsektionens märke, som har hängt med sedan maskinaren Ivar Paljak ritade det till en tävling år 1955.
Många traditioner har hängt kvar sedan Maskinsektionens barndom medan många andra har glömts bort eller förnyats. Mer om dessa och Maskins långa historia går att läsa i boken Kungliga Maskinsektionen 100 år, som gavs ut i samband med 100-årsjubileet 2010.
Har du några roliga bilder eller historia om Maskinsektionen?
Kontakta då Nyhetsbyrån så kan vi lägga in det på denna sida!